WesterwaldVakantieVilla

Luxe VakantieVilla met Bioscoop, Bar, Whirlpool en Sauna

Prachtig Westerwald

Het Westerwald is een geweldig natuurgebied met eindeloze bossen, wandelpaden, meren en mooie vergezichten. U heeft tal van mogelijkheden om bezig te zijn, bijv. om lange wandelingen te maken. Maar ook om te fietsen, zeilen, vissen, skiën, golfen of om vele leuke dorpjes, kastelen en andere historische monumenten te bezoeken. Vanuit de VakantieVilla kunt u er heerlijk op uit!

Vanuit het huis bent u direct in de natuur.
Op deze pagina’s vindt u informatie over de omgeving, mogelijkheden voor uitstapjes, musea, de wintersportgebieden; kortom alles wat u wilt weten om uw verblijf in onze VakantieVilla tot een heerlijke periode te maken!

Stadjes dichtbij

Schutzbach en Daaden

Schutzbach is een klein, rustig dorpje met vele vakwerkhuizen, behorend bij Daaden. Het is een groen dorp, vanuit het huis wandelt u zo het bos in. Vlakbij onze VakantieVilla (200 mtr) ligt een geweldige kinderspeelplaats en tennisbaan.

Het stadje Daaden (1219) ligt op 5 km van de VakantieVilla. Daaden ligt op het 3 landenpunt van Noordrijn-westfalen, Hessen en Rijnland-Palts.

Daaden zelf is een schilderachtig stadje, de Evangelische Pfarrkirche van Daaden is een attractie. Deze kerk uit 1724 is een van de mooiste barokke bouwwerken van het Westerwald, verder is de Alte Post zeer de moeite waard om te bekijken. In de gemeente Daaden vindt u o.a. de kapel Nisterwald en de Steinches Mühle.

Kirchen en Betzdorf

Het nabij gelegen stadje Kirchen heeft ruim 9000 inwoners. Het ligt aan de Sieg, in Kirchen ligt de “Druidenstein” van 20 meter hoog. De bijzondere Druidenstein valt onder natuurbescherming, hij is 25 miljoen jaar oud en dankt zijn vorm aan lava.

Vanaf de Ottotoren heeft u een geweldig uitzicht op Kirchen en de omgeving. De burcht Freusburg schat men uit het jaar 1100.

Betzdorf ligt tussen de riviertjes Sieg en Heller, op slechts enkele kilometers van Schutzbach. De schilderachtige heuvels rondom Betzdorf geven de stad een bijzondere flair, mooi is de combinatie tussen oude gebouwen en de moderne architectuur.
De stad heeft vele verkeersvrije straten met gezellige cafeetjes en mooie winkels. U vindt er goede restaurants met een sterke landelijke en internationale keuken.

Bad Marienberg en Hachendorf

Het kuuroord Bad Marienberg aan de Nister ligt een kwartiertje rijden van uw VakantieVilla en heeft veel te bieden. Bad Marienberg heeft een prachtige Zwembad/Sauna/Wellness combinatie. Je kunt hier een dag heerlijk ontspannen. Verder heeft het stadje een kuurpark, waar het heerlijk wandelen is.

Interessant is het Basaltpark, de oude afgraving even ten oosten van Bad Marienberg. Verder heeft Bad Marienberg een wildpark met attracties voor kinderen. In het wildpark worden regelmatig valkeniershows gegeven.

Hachenburg is een prachtig stadje in het Westerwald. Dit stadje is overwegend in barokstijl gebouwd. U vindt hier gezellige straatjes en stegen met leuke winkeltjes. In het midden van de stad is in 1717 een enorm slot gebouwd, Schloss Hachenburg, dat overal in het plaatsje zichtbaar is. Aan het plein staan ook de bekende 17- en 18-eeuwse vakwerkhuizen, die door de hele streek te zien zijn. Door deze typische stijl van de huizenbouw krijgen dorps- en stadspleinen een extra dimensie.

In het midden van het marktplein staat een fontein met de vergulde leeuw van Sayn.

In de tuin achter het slot Hachenburg bevindt zich het Landschaftsmuseum Westerwald, waar in vakwerk¬huisjes tentoonstellingen zijn ingericht over de geschiedenis van het Westerwald en het leven in deze prachtige streek. Bij het Landschaftsmuseum Westerwald hoort ook het Museum Basaltpark Bad Marienberg waar op interessante en leerrijke manier wordt uitgelegd hoe belangrijk vulkanen, lava en basalt bij het ontstaan van deze omgeving zijn geweest.

In Hachenburg is ook nog het Cadillac-Museum te bezichtigen, prachtige oldtimers, zeer de moeite waard om te bekijken! Ook kunt u hier eventueel een oldtimer huren.
Foto’s met dank aan Westerwald Touristik Service, Manfred Rakebrand, Peter Lindlein, Rainer Witzgal, Joachim Weger, Matthias Ketz, Waldemar Hauke, Ralf Dahlhoff

Steden en dorpen in de omgeving

Siegen, Huis van Oranje en Dillenburg

De historische stad Siegen in Noord-Rijnland-Westfalen wordt in tweeën gedeeld door de Sieg, een zijrivier van de Rijn. De regio eromheen heet het Siegerland. Er zijn prachtige historische gebouwen , maar er is ook volop natuur en dat maakt de stad zeer aantrekkelijk voor toeristen. Siegen is een bruisende stad met een rijk cultureel aanbod.

Huis van Oranje – Siegen

Het Nederlandse vorstenhuis is oranje gekleurd. Hoe dat komt vindt u in de historische stad Siegen, in de buurt van uw VakantieVilla.

In Siegen zetelden lange tijd zetelden twee takken van de Nassauers. De ene tak, de protestantse, verwierf het vorstendom Orange in Frankrijk. Nakomelingen van deze Ottoonse tak, van graaf Hendrik van Nassau, zorgden er uiteindelijk voor dat het Nederlandse vorstenhuis oranje werd. Siegen speelde dus een belangrijke rol in de historie van het Huis van Oranje. Het stamslot van de graven van Nassau-Siegen herinnert aan die tijd. Dit geldt ook voor de grafkapel van dit geslacht in de Nikolaikerk dat frequent door Willem van Oranje werd bezocht.

Dillenburg

Op zo’n 35 kilometer ligt het stadje Dillenburg. Het is een gezellig oud stadje aan de Dill, In het slot Dillenburg werd in 1533 graaf Wilhelm van Oranje geboren. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden keerde Wilhelm van Oranje (in ballingschap) terug naar het slot. Van hieruit organiseerde hij de bevrijdingsstrijd tegen de Spaanse overheersers. Op slot Dillenburg werd ook zijn zoon Maurits geboren. Maurits maakte naam zou maken als veldheer en legerhervormer.

Dillenburg is hiermee de oorsprong van het Nederlandse koningshuis, lang resideerden hier ook de vorsten van Oranje-Nassau.

Bonn en Limburg an der Lahn

Op ongeveer een uur rijden van het huis vindt u Bonn. Bonn was van 1949 tot 1990 de hoofdstad van Duitsland. De stad heeft een unieke uitstraling door de prachtige barokgebouwen in het centrum, heeft mooie kerken (Münster-Basiliek) en de Botanische tuin. U kunt er heerlijk winkelen in de grote warenhuizen en vele kleine winkeltjes. Bonn ligt aan de Rijn, talrijke rondvaartboten bieden u de mogelijkheid om een prachtige dagtocht op de Rijn te maken.

Een uitstekende bestemming voor een dagtocht is Limburg, gelegen aan de rivier Lahn. Wanneer u Limburg nadert valt de Limburger Dom met zijn zeven torens al op. De dom reist op een steile rots hoog boven de Lahn en de oude binnenstad uit. Het historische Limburg (13e eeuw) heeft kronkelige straatjes met vakwerkhuizen en romantische pleinen. Verder te bezichtigen o.a. het voormalige franciscanenklooster St. Sebastian en het Lahndal met veel bezienswaardigheden. Erg mooi is het deel tussen Limburg en Bad Ems.

Wandelen Westerwald

Het Westerwald is bij uitstek geschikt om te wandelen. Het Westerwald wordt wel het “Mekka” van het Nordic-Walking genoemd.
Er zijn vele kilometers wandelpaden uitgezet. Beroemde wandelpaden zijn de Westerwaldsteig en de Rothaarsteig. Tijdens deze wandelingen doorkruis je prachtige heuvelruggen met panorama’s, uitgestrekte bossen, boomgaarden, mooie beken en vele groene velden. Je vindt er een grote diversiteit aan inheemse planten en dieren. Op de verschillende routes liggen oude kloosters en historische plaatsjes als Hachenburg en Herborn.

Mountainbiken in het Westerwald

Het Westerwald ligt in het middelgebergte in Duitsland. Het is een fantastische bestemming juist voor mountainbikers. Uitgestrekte bossen en weiden, puur natuur. Urenlang fietsen zonder over hoofdwegen te komen.

Uiteraard kun je er zelf op uit gaan maar met een gids kom je op wel heel mooie plekjes in het noordelijke deel van het Westerwald. Je gaat van berg naar berg en dal tot dal, langs culturele, historisch en geologische bezienswaardigheden in het machtige Westerwald.

Avontuur in het Westerwald

Hou jij van actief bezig zijn in de natuur? Dan ben je bij Klimpark in Bad Marienberg aan het juiste adres. Jong en oud, beginnende en gevorderde klimmers kunnen hier een gezellige, avontuurlijke en spannende dagje beleven. 10 verschillende parcours, 100 klim-onderdelen op 3 tot 12 meter hoogte, een teamparcours wachten op jullie.

Golf en Minigolf

In het heuvelachtige Westerwald is het prachtig golfen én daar zijn ook meerdere mogelijkheden voor. In Westerburg ligt aan de Wiesensee, met prachtig zicht op het water, de Golfclub Wiesensee. De Golfclub Westerwald vindt u in Dreifelden en een verdere mogelijkheid is de golfbaan in Dillenburg. Op alle drie de banen bent u, mits in bezit van het GVB, van harte welkom.

Ook wanneer je nog geen GVB hebt kunt in je in het Westerwald golfen, Midgetgolf! Het is leuk elkaar uit te dagen voor een rondje. In de omgeving zijn meerdere Midgetgolfbanen, onder andere in Freudenberg, Siegen en vlakbij in Daaden.

Zwemmen en Wellness

In het Westerwald zijn er veel mogelijkheden om te zwemmen. U vindt zowel overdekte als openlucht zwembaden en mooie meertjes. Zowel in Daaden als in Betzdorf zijn fitness- en zonnestudio’s, massagesalons, meerdere kappers, nagelstylistes en dergelijke beschikbaar. Daarnaast heeft Bad Marienberg een heerlijke Zwembad/Sauna/Wellness combinatie. In Kirchen is het prachtige Molzbergbad. Zoals u eerder gelezen heeft is in onze VakantieVilla een sauna en jacuzzi aanwezig, u hoeft eigenlijk de deur niet uit….!

Ook zijn er in de omgeving verschillende meertjes, bijv de Tüschebachs Weiher, de Westerwälder Seeenplatte of de Schindenweiher in mudersbach. U kunt hier lekker zwemmen, maar ook wel zeilen of surfen.

Paragliden

Altijd al eens willen Paragliden of Deltavliegen?
Ook dit is dichtbij de VakantieVilla in het Westerwald mogelijk. Tevens is het mogelijk met een ervaren Paraglider mee te vliegen of een korte cursus te krijgen. Klik hier voor meer info.

Luchtballon

Het Westerwald is een prachtig gebied met bossen, weilanden, riviertjes, meren, heuvels en dalen. Maar hoe ziet het er van boven uit? Met een luchtballonvaart weet je het!

 

Watersport en Vissen

In het gebied van de Westerwälder Seenplatte, het merengebied in het hart van het Westerwald, kunt u volop watersporten, o.a. zeilen en zwemmen in een van de zeven meren. Daarnaast zijn er mogelijkheden om te kanoën, bijvoorbeeld op de Sieg, voor meer info klik → hier.

Houdt u van vissen? Kijkt u dan eens op deze website, bij Driedorf ligt een prachtig Angelpark, waar u onder andere op karper en forel kunt vissen. Wanneer u nog een dagje wilt is vissen op het stuwmeer bij Obersteinebach een tip.

Bezienswaardigheden Westerwald

Abdij Marienstatt

Ten noorden van Hachenburg staat in het dal van de Grosse Nister het zeer bezienswaardige Kloster Marienstatt. Een leuke wandeling van een klein uur leidt door het Stadtwald naar deze voormalige cisterciënzerabdij. De gotische kerk werd begin 14e eeuw voltooid. De driebeukige basilica met twee grote dwarsbeuken heeft een halfrond koor, waarvan de gewelven worden gesteund door grote luchtbogen op de zijkapelletjes. Aan de binnenzijde vallen de grote, ronde zuilen op.
De kloosterkerk is bekend vanwege het 14e-eeuwse prachtige altaar, een sierlijk vleugelaltaar met onder een rij arcadebogen een afbeelding van de kroning van Maria met daarnaast de twaalf apostelen. Het koorgestoelte en de 15e¬eeuwse houten beelden op de graftombe van Gerhard von Sayn zijn bezienswaardig.

Brauhaus Marienstatt

Bij het klooster is ook het Brauhaus Marienstatt gevestigd waar u een heerlijk “monniken” biertje kunt drinken. Tevens is het een uitstekende plek voor de lunch of het diner, u kunt er heerlijk eten. In de zomer is er een prachtig terras met lange biertafels, een perfecte plek!

Schloss Schönstein

Vlakbij Schutzbach, in Wissen, liggen 2 oude bezienswaardigheden, het Schloss Schönstein en de Heister Kapelle. Het dorpje Wissen is ook prachtig, ga de mooie bron eens in het echt bekijken!

Dickendorfer Mühle

In het romantische Elbbachtal tussen Molzhain en Dickendorf vindt u de Dickendorfer Mühle. De Dickendorfer Mühle is een oude watermolen die ook bezichtigd kann worden. In het weekend Kaffee und Kuchen!. Tevens zijn er ook allerlei artikelen zijn te koop o.a. honing, meel en brood.

 

Westerwald Keramiek

Het Westerwald heeft zijn eigen specifieke keramiek, Marliese Fürst maakt dit in haar pottenbakkerij. U kunt hier een rondleiding krijgen, de tentoonstelling zien en uiteraard ook iets moois meenemen.
In Höhr-Grenzhausen is het Keramik Museum gevestigd. U vindt er, op 2000 m² oppervlakte, 5 eeuwen aardewerk geschiedenis. U ziet in verschillende zalen handgemaakt werk, design en kunst tot het meest actuele van nu. Daarnaast zijn er steeds wisselende tentoonstellingen.

Museum Motorrad en Technik

In dit museum bevindt zich een imposante collectie 2-wielers. U vindt o.a. motoren van BMW, brommers van Zündapp, men heeft er zelfs motoren van Miele! Tevens is er een speciale politie-afdeling, waar u alles kunt vinden over het politiewerk in het Westerwald in de jaren 1950-1960.

Oude leisteenmijn

Bij Assbach in de buurt van Limbach ligt langs een wandelpad een museum (gratis toegang) U gaat ca 20 meter diep en ziet op een indrukwekkende manier hoe de leisteen hier verkregen werd.

Wintersport Westerwald

Het Westerwald heeft een gematigd klimaat met milde temperaturen. De koudste maanden zijn januari en december, er kan in de winter flink wat sneeuw vallen. Vlakbij de VakantieVilla, in o.a. Daaden en Bad Marienberg kunt u dan, op beperkte schaal, skien. Bad Marienberg ligt op een hoogte van ruim 500 m in het Hoge Westerwald, u treft er leuke wintersportvoorzieningen en een actieve skivereniging aan. Er zijn sneeuwkanonnen zodat men “sneeuw-onafhankelijk” is.
Daarnaast zijn er in Bad Marienberg 4 Langlaufloipes en kan men er rodelen.

Bildrechte: Ralf Dahlhoff und Matthias Ketz